Gradnja fabrike za proizvodnju sira od jaja u Srbcu

Bez autora
Jun 19 2010

Zamjenik načelnika općine Srbac Dragan Tovilović razgovarao je sa vlasnikom firme Doma iz slovačkog grada Proho Jozefom Polomskim o osiguravanju infrastrukturnih uvjeta za podizanje fabrike za proizvodnju sira od jaja, što bi, nakon Prešova, bila prva fabrika ovakve vrste u Evropi. Polomski je rekao da njegova firma godišnje preradi 65 miliona jaja i proizvede 3.000 tona raznih smjesa za prehrambenu industriju. Općina Srbac ima prirodne, proizvodne i ljudske resurse i mjesečno treba osigurati 1,5 miliona konzumnih jaja, od čijih bi se bjelanaca pravio izuzetno tražen sir, koji se koristi u bolničkoj ishrani, prije svega za dijabetičare. Ovaj proizvod je bez šećera i konzervansa, ima manje od jedan posto masnoće i za njega je obezbijeđen siguran plasman, i to 80 posto na svjetsko tržište, a 20 za tržište Bosne i Hercegovine. Za gradnju fabrike do kraja godine biće uloženo tri miliona maraka te da bi u njoj bio osiguran posao za 25 radnika.

Gradnja fabrike za proizvodnju sira od jaja u SrbcuZamjenik načelnika općine Srbac Dragan Tovilović razgovarao je sa vlasnikom firme Doma iz slovačkog grada Proho Jozefom Polomskim o osiguravanju infrastrukturnih uvjeta za podizanje fabrike za proizvodnju sira od jaja, što bi, nakon Prešova, bila prva fabrika ovakve vrste u Evropi.

Polomski je rekao da njegova firma godišnje preradi 65 miliona jaja i proizvede 3.000 tona raznih smjesa za prehrambenu industriju.

- Općina Srbac ima prirodne, proizvodne i ljudske resurse i mjesečno treba osigurati 1,5 miliona konzumnih jaja, od čijih bi se bjelanaca pravio izuzetno tražen sir, koji se koristi u bolničkoj ishrani, prije svega za dijabetičare. Ovaj proizvod je bez šećera i konzervansa, ima manje od jedan posto masnoće i za njega je obezbijeđen siguran plasman, i to 80 posto na svjetsko tržište, a 20 za tržište Bosne i Hercegovine - rekao je Polomski dodavši da će za gradnju fabrike do kraja godine biti uloženo tri miliona maraka te da bi u njoj bio osiguran posao za 25 radnika.

Polomski je rekao i da će se kao nusproizvod dobivati jaja u prahu, koja će se praviti od žumanaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik